LED TV működése

Go down

LED TV működése

Témanyitás by Sanya on Kedd Jan. 18, 2011 4:36 am

Kezdjük az alapoknál. Először is a LED TV is LCD TV, csak az LCD panel megvilágítására hidegkatódos fénycső (CCFL) helyett LED-eket használnak. Háttérvilágításra azért van szükség, mert a képpontok önmaguktól nem bocsájtanak ki fényt, ezért meg kell őket világítani, hogy a kép látható legyen. Az LCD TV-k esetén a háttérvilágítás sok probléma okozója. Egyrészt meg kell oldani, hogy viszonylag egyenletes legyen a fényerőeloszlás. Ezt tökéletesen nem mindig sikerül megoldani, általában a képernyő alsó és felső részén egy halvány fénybeszűrődés figyelhető meg, amely a sötét részeknél zavaró hatású lehet. Ezenkívül ha egy kontrasztos képet szeretnék megjeleníteni, amelyen sok a sötét-világos átmenet, akkor gyakran a fekete inkább csak sötét szürkének látszik. Ez ellen a dinamikus kontraszttal szoktak védekezni, azaz a kép világosságának megfelelően módosítják a háttérvilágítás fényerejét. A Plazma TV-k esetén nincs ilyen probléma, mert nincs szükség háttérvilágításra, mivel a képpontok feszültség hatására képesek fénykibocsájtásra.


A hozzászólást Sanya összesen 3 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szer. Jan. 19, 2011 12:57 am-kor.
avatar
Sanya
Admin

Hozzászólások száma : 28
Join date : 2010. Dec. 23.
Age : 49

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.elektro-sat.hu/webshop/

Vissza az elejére Go down

Folytatása

Témanyitás by Sanya on Kedd Jan. 18, 2011 11:08 pm

Ésszerű megoldásnak mutatkozott tehát az LCD TV-k esetén a háttérvilágítás megreformálása. A CCFL fénycsövek helyett a LED TV-k esetén LED-eket alkalmazunk háttérvilágításként. A LED-eket kétféleképpen rendezhetjük el, az LCD panel mögött mátrixszerűen, vagy a panel szélein sorban egymás mellet, ezt nevezzük Edge LED technológiának. Mindkét technikának megvannak az előnyei. A panel mögött elhelyezett LED-ek esetén jóval több LED-re van szükségünk, de lehetőség van a Local Dimming technika alaklmazására. Az Edge LED esetén a felépítésből adódóan erre nincs lehetőség, viszont a LED TV vastagsága akár 3-4cm is lehet!A hozzászólást Sanya összesen 1 alkalommal szerkesztette, legutóbb Szer. Jan. 19, 2011 1:00 am-kor.
avatar
Sanya
Admin

Hozzászólások száma : 28
Join date : 2010. Dec. 23.
Age : 49

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.elektro-sat.hu/webshop/

Vissza az elejére Go down

Full HD LED TV műkődése

Témanyitás by Sanya on Szer. Jan. 19, 2011 12:08 am

A HD a High Definition, azaz a nagy felbontású rövidítése. Azt az LCD TV-t nevezhetjük Full HD LCD TV-nek ( vagy LED TV-nek ), amely képes szabvány szerint 1080 sort megjeleníteni. Ez a gyakorlatban, 16:9 képarány mellet 1920x1080-as felbontást jelent. LED TV esetén ez nem azt jelenti, hogy ennyi LED-et használunk a kép megjelenítésére, mivel nem közvetlenül a LED-ek jelenítik meg a képet, ők a csak a kép háttérvilágítását adják, számuk független a képernyő felbontásától.

A Full HD és a HD Ready ( általában 1366x768 ) felbontás közötti különbséget akkor vehetjük észre igazán, ha nagyobb méretű ( 50" feletti ) LCD TV-t használunk, vagy közelebbről nézzük a képernyőt. A Full HD és a HD Ready közötti minőségi különbség egy átlagos méretű, 42"-os LCD TV-t 4m-ről nézve már igen elenyésző.

A HD-DVD és Blu-ray lemezekre a mozifilmekhez hasonlóan 24 képkocka/s sebességgel rögzítik a filmet, az 1080p@24Hz szabvány szerint. Ha zökkenőmenetesen szeretnénk élvezni a Blu-Ray filmeket, akkor olyan LED TV-t vásároljuk, amely képes kezelni az 1080p@24Hz formátumú jelet. Ez nem azonos az 1080p formátummal, ugyanis az még nem garantálja a 24 Hz-es megjelenítést, csak képes kezelni a bejövő jelet, de korántsem biztos, hogy jó ütemben fognak érkezni a képkockák, előfordulhatnak kisebb szinkronizálási problémák.

avatar
Sanya
Admin

Hozzászólások száma : 28
Join date : 2010. Dec. 23.
Age : 49

Felhasználó profiljának megtekintése http://www.elektro-sat.hu/webshop/

Vissza az elejére Go down

Re: LED TV működése

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.